O Hrvaška in Jadransko morje

Google apartmaji HRVAŠKA
search: Web www.Namestitev.siScreensavers
Plitvice
Trogir
Dubrovnik
Šibenik
Zadar

Video
HRVAŠKA kraljica Mediterana [mpeg 10MB]
Predstavitve turistične ponudbe Hrvaške. Turistične destinacije, znane po vsem svetu.
Hrvatski narodni folklor [flash 15MB]

HRVAŠKA Jadransko more
Mape Hrvatske:

Zemljevid hrvaških mest

Zemljevid hrvaških regij

Hrvaške ceste in avtoceste

Zemljevid hrvaških otokov

Zemljevid hrvaških nacionalnih parkov

Zemljevid hrvaških letališč

HRVAŠKA - geografska pozicija

HRVAŠKA je srednjeevropska država, ki se geografsko nahaja na stičišču srednje Evrope in Sredozemlja. HRVAŠKA meji na Slovenijo, Madžarsko, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro in Italijo (morska meja).

Površina:
Površina kopnega je 56.542 km2, površina teritorialnega morja pa 31.067 km2.

HRVAŠKA je višestranačka parlamentarna republika.

Glavno mesto:
Glavno mesto je Zagreb (779.145 prebivalcev), gospodarsko, kulturno in akademsko središče republike.

Obala:
Dolžina obale je 5.835 km, od tega je 4.058 km dolžina obale na otokih. Število otokov je 1.185, od tega je 66 naseljenih, največja otoka sta Krk in Cres.

Največji vrh:
Dinara: 1,831 m nad morom.

Podnebje na Hrvaškem

Podnebje je v notranjosti Hrvaške zmerno celinsko, v gorski Hrvaški predgorsko in gorsko, v obalnem delu sredozemsko (s suhimi in vročimi poletji ter mokrimi in milimi zimami), v zaledju pa submediteransko (z nekoliko hladnejšimi in toplejšimi zimami). poletja). Na podnebje Hrvaške vpliva njena lega v severnem zmernem pasu.
Povprečna temperatura v notranjosti: januarja 0 do 2°C, avgusta 19 do 23°C, povprečna temperatura na obali pa: januarja 6 do 11°C, avgusta 21 do 27°C.
S povprečno 2600 sončnimi urami na leto je jadranska obala ena najbolj sončnih v Sredozemlju, temperatura morja pa je poleti od 25°C do 27°C.

Dokumenti, Carina, Viza

Od 1.1.2023 je Hrvaška v Schengenu - ni mejnih prehodov in za vstop na Hrvaško ne potrebujete potnega lista.

Za vstop na Hrvaško z vozilom je potrebno vozniško in prometno dovoljenje ter dokazilo o zavarovanju vozila.

Carinske regulacije:
Carinski predpisi Republike Hrvaške so usklajeni s standardi držav Evropske unije. Tuja valuta se prosto vnaša in iznaša iz države (do vrednosti 3.000 evrov); do vrednosti 15.000 kn za domačo valuto. Dražjo profesionalno in tehnično opremo je treba registrirati na meji. Psi in mačke v spremstvu lastnika morajo imeti mednarodno potrdilo registriranega veterinarja, da je od cepljenja proti steklini minilo najmanj 15 dni in ne več kot šest mesecev. Vračilo davka za blago kupljeno na Hrvaškem v vrednosti nad 500 kun s potrjenim "Tax cheque" ob odhodu iz države.

Dovoljene hitrosti:
v naseljih 50 km/h
izven naseljenih območij 90 km/h
na cestah, namenjenih izključno prometu vozil 110 km/h
na avtocestah 130 km/h
motorna vozila, ki vlečejo bivalni priklopnik 80 km/h

Največja količina alkohola v krvi: 0.05 promila !

Turisti koji kupe robu
za preko 50 € mogu tražiti
povratak PDVa pri izlazku
iz zemlje sa potvrdjenim
"Tax cheque: od Hrvatske
carinske kontrole. PDV je 22%

Denar na Hrvaškem

Uradna valuta na Hrvaškem je od 1. januarja 2023 EURO.
Pred tem je imela Hrvaška svojo valuto, imenovano KUNA.
   =    currency convertor

Uradna valuta na Hrvaškem je evro. Do 31. decembra 2022 je bila to kuna(1 kuna =100 lipa).
Tujo valuto lahko zamenjate v bankah, menjalnicah, poštah in v večini turističnih agencij, hotelov in kampov.


Kovanci od 1, 2, 5, 10, 20, 50 Lipa i kovanci od 1, 2, 5 i 25 Kuna

Kultura

Hrvaška kultura temelji na trinajststoletni zgodovini, iz katere so ohranjeni številni spomeniki, umetniška in znanstvena dela. Hrvaška ima šest spomenikov svetovne dediščine in osem nacionalnih parkov. Zanimivo je, da je svoj pečat v zgodovini kravat pustila tudi Hrvaška kot izvor teh oblačil.
Hrvaška je svetovni dediščini dala številne velikane: od pisateljev, glasbenikov, slikarjev, kiparjev in arhitektov do znanstvenikov, filozofov, športnikov in bojevnikov.
Kot najpomembnejše velikane, ki so pustili globok pečat v hrvaški zgodovini, moramo omeniti tri Nobelove nagrajence: Iva Andrića za književnost ter Vladimirja Preloga in Lavoslava Ružičke za kemijo. Hrvaška je dala pomembne kiparje, kot sta Juraj Dalmatinac in Ivan Meštrović, slikarje Vlaha Bukovca, Ivana Generalića, Julija Klovića, Edo Murtića in Ivana Rabuzina, številne ugledne izumitelje, kot so Slavoljub Eduard Penkala - izumitelj mehanskega svinčnika, Nikola Tesla - izumitelj izmeničnega toka generatorji, transformatorji in rotacijsko magnetno polje, Faust Vrančić - izumitelj padala, Ivan Lupis-Vukić - izumitelj torpeda, znanstveniki, kot so Ruđer Bošković, Dragutin Gorjanović Kramberger in Andrija Mohorovičić, mnogi pesniki in pisatelji, kot je Ivana Brlić- Maružanić, Marin Držić, Ivan Gundulić, Miroslav Krleža, Marko Marulić, Ivan Mažuranić, and great athletes like Dražen Petrović, Krešimir Ćosić, Mirko Filipović, Goran Ivanišević, Janica Kostelić.

Gospodarstvo

V letu 2004 je bruto domači proizvod znašal 34,3 milijarde USD ali 7.738 USD na prebivalca, pri čemer je bila realna rast v primerjavi z letom 2003 3,8-odstotna. V letu 2005 je plačilnobilančni primanjkljaj znašal približno 2 milijardi USD ali 6 % BDP. Razlog za to je premajhen izvoz v primerjavi z uvozom. Inflacija se je v letu 2005 nekoliko povečala, v letih 2006 in 2007 pa naj bi se znižala. Devizne rezerve so konec leta 2004 znašale skoraj 6,4 milijarde evrov.
Največje hrvaške izvozne partnerice so Italija, BiH in Nemčija, največje uvozne partnerice pa Italija, Nemčija in Rusija. Po podatkih Hrvaške narodne banke neposredne tuje naložbe na Hrvaškem v obdobju od leta 1993 do junija 2005 znašajo 11,216 milijarde evrov.